Site Rengi

DOLAR 32,3674
EURO 34,9625
ALTIN 2.325,24
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Halide Edib Adıvar

REKLAM ALANI
14.10.2019
595
A+
A-

Halide Edib Adıvar 1884 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi.
Yedi yaşında iken yaşını büyüterek girdiği Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden bir öğrencinin ihbarı üzerine bir sene sonra uzaklaştırılmış ve evde özel ders görmeye başlamıştı. Evde aldığı özel dersler ile ilköğrenimini tamamladı.
1897 senesinde, İngilizce öğrenirken çevirdiği Jacob Abbott’un “Ana” adlı eseri yayınlandı. Bu başarısı sebebiyle Sultan II. Abdulhamit tarafından 1899 senesinde Şefkat Nişanı ile ödüllendirildi.
Sonraları kolejin yüksek sınıfına geri dönerek İngilizce ve Fransızca öğrenmeye başlayan Halide Edib, Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden lisans derecesi alan ilk müslüman kadın olmuştur.
Kolejin son sınıfındayken matematik öğretmeni olan Salih Zeki Bey ile okuldan mezun olduğu yıl evlendi. 1903 senesinde ilk oğlu Ayetullah, bundan on altı ay sonra da ikinci oğlu Hasan Hikmetullah Togo dünyaya geldi.
1908 senesinde Tevfik Fikret’in çıkardığı Tanin’de yazıları yayınlanmaya başlayan Halide Edip, ilk yazılarında eşinin isminden ötürü Halide Salih imzasını kullandı.
Yazıları bazı çevrelerin tepkisini çeken Halide Edip, bir süreliğine Mısır’a gitti.
1909 senesinde İstanbul’a geri döndü; siyasi içerikli yazıların yanı sıra edebi yazılar da yayımlamaya başladı.
Eşi Salih Zeki Bey’in ikinci bir kadınla evlenmek istemesi üzerine ondan 1910 senesinde boşandı ve artık yazılarında Halide Salih yerine Halide Edib adını kullanmaya başladı.
Aynı yıl Seviyye Talip romanını yayımladı. Bu roman, bir kadının kocasını terk ederek sevdiği erkekle yaşayışını anlatır ve bazı çevrelerce feminist bir eser olarak değerlendirilir.
1. Dünya Savaşı başladığında Kız Mektepleri Umumi Müfettişliği görevini yapan Halide Edip, 1916 senesinde Cemal Paşa’nın daveti üzerine okul açmak için Lübnan ve Suriye’ye gitti.
Orada bulunduğu sırada babasına verdiği vekalet ile Bursa’da, aile doktorları Adnan Adıvar ile nikahları kıyıldı.
Türk ordularının Lübnan ve Suriye’yi boşaltması üzerine 4 Mart 1918 tarihinde İstanbul’a döndü. Yazar, hayatının buraya kadar olan bölümünü Mor Salkımlı Ev adlı kitabında anlatmıştır.
İyi bir Hatip olan Halide Edip, Milli Mücadele döneminde, yaptığı açık hava mitingleriyle çok önemli bir rol oynamıştı.
Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra Ankara’ya döndü. Eşi, Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul temsilciliği ile görevlendirilince birlikte İstanbul’a gittiler. Anılarının buraya kadar olan kısmını “Türk’ün Ateşle İmtihanı” adlı eserinde anlatmıştır.
Cumhuriyet’in ilanından sonra önemli gazetelerde yazarlık yapan Halide Edip, bu arada Cumhuriyet Halk Fırkası ve Mustafa Kemal ile siyasi fikir ayrılıkları yaşadı. Eşi Adnan Adıvar’ın Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kuruluşunda yer alması sonucu iktidar çevresinden uzaklaştılar. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılıp Takrir-i Sükun kanununun kabul edilmesiyle de tek parti dönemi başlayınca, kocası Adnan Adıvar ile birlikte Türkiye’den ayrılmak zorunda kalarak İngiltere’ye gitti.
1939 senesine kadar 14 yıl boyunca yurtdışında yaşadı. Bu sürenin 4 yılı İngiltere’de, 10 yılı da Fransa’da geçti.
Hayatının geri kalan kısmında bir dönem siyasete atıldı, öğretmenlik yaptı ve yazmaya devam etti.
9 Ocak 1964 tarihinde İstanbul’da 80 yaşındayken böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
Halide Edip Adıvar, Merkezefendi Mezarlığı’nda medfundur.

ESERLERİ
Heyula
Raik’in Annesi
Seviyye Talip
Handan
Son Eseri
Yeni Turan
Mev’ud Hüküm
Ateşten Gömlek
Vurun Kahpeye
Kalp Ağrısı
Zeyno’nun Oğlu
Sinekli Bakkal
Yolpalas Cinayeti
Tatarcık
Sonsuz Panayır
Döner Ayna
Akile Hanım Sokağı
Kerim Usta’nın Oğlu
Sevda Sokağı Komedyası
Çaresaz
Hayat Parçaları

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.