Haber: Yıldıray Yılmaz
HAS Parti Esenler İlçe Teşkilatı Olağan Divan Kurulu Toplantısı’nı Dörtyol Meydanı’ndaki Halil İbrahim Vakfı’na ait Konferans Salonu’nda yaptı.
Partililerin ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Divan Kurulu Toplantısı’na HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları, İstanbul İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, İlçe Başkanları, sivil toplum örgütleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları ile birlikte partililer katıldı.

Kocaman: Belediye içi boş davul
Toplantının açış konuşmasını HAS Parti Esenler İlçe Başkanı Burhan Kocaman yaptı. Esenler Belediyesi’ni içi boş bir davula benzeterek konuşmasına başlayan Kocaman şöyle konuştu;
“Haritaya baktığınız zaman Esenler, İstanbul’un en merkezinde olmasına rağmen hizmet olarak İstanbul’un en hizmet yoksunu bir ilçe olduğunu görürsünüz. Esenler gerek merkezi hükümet, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerekse Valilik tarafından adeta üvey evlat muamelesi gören bir ilçe konumundadır.

Tabi bunu biz söylemiyoruz. Bunu yapılan çalışmalar gösteriyor, alenen gösteriyor. Hani diyorlar ya ‘Esenler’de her şey değişiyor, artıyor’ diye. Evet, Esenler’de artan bir şey var o da Esenler’in yeşil kartlı sayısıdır.
140 bin ailenin yaşadığı Esenler’de yeşil kartlı ailenin sayısı 87 bin olmuştur. Bu acı bir durumdur. Ve yapılan toplantılarda herkes Esenler’de huzur var, güven var, Esenler mutlu diye konuşuyor.
Aksine Esenler halkı asla mutlu değil. Çünkü Esenler’de çocuğunun beslenme çantasına bir meyve suyu bile koyamayacak aileler var. Ve yapılan araştırmalara göre Esenler halkının % 40 asgari ücretle geçinirken, sadece % 18’inin bin 500 TL ve üzeri gelir grubundan oluşuyor.
Sınıf mevcutları 90 kişilik
Esenler’in eğitim durumu ise içler acısı bir haldedir. Sınıf ortalamaları yaklaşık 90 kişiye ulaşmaktadır. Bunu ben değil Milli Eğitim Müdürümüz ifade ediyor. Böyle bir eğitim sisteminde öğrencilerimiz nasıl okuyacak? Tabi ki, yeterince sağlıklı bir eğitim alamayacak.
Asıl en acı olay ise Esenler’de yeterince lise olmaması nedeniyle yaklaşık 9 bin öğrencimiz ilçe dışında eğitim almaktadır. Bu nedenle asgari ücretle geçinen aileler çocuklarını liseye göndermiyorlar. Peki, nereye gönderiyorlar? Hepinizin gördüğü gibi Esenler’deki her binanın altında faaliyet gösteren konfeksiyon atölyelerine ve imalathanelere gönderiyorlar. Gidin bakın bu gibi yerlerin hepsinde lise çağındaki öğrenciler işçi olarak çalışmaktadır. Ama bunlar mecburiyetten çalışan işçilerimizdir.
Esenler’de herkes sürünüyor
İşte biraz önce verdiğim örneğin aksine anlatılanlara bakınca Türkiye uçuyor ama Esenler’de herkes yerde sürünüyor. Esenler’de uçan hiç bir şey yok. Yokluk almış başını gidiyor ve insanlarımız bir torba erzaka muhtaç edilmiş durumda. Bir torba erzak vatandaşlara verilirken de sanki çok büyük bir mükâfat verilmiş gibi gösteriliyor. Bu doğru bir davranış biçimi değildir.” diye konuştu.
Esenler’in 1/5000’lik planları düzgün değil
Esenler’de inanılmaz sıkıntıların yaşandığını söyleyen Kocaman, ilçenin % 92’sinin kaçak olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü.
“17 yıldır ilçe olan Esenler, hala 1/5000’lik planlarını düzgün bir şekilde yapmamıştır. Şuan 2002 yılında yapılan 1/5000’lik planların üzerine 1/1000’lik planlar yapılmak istenerek Esenler yeniden katledilmek isteniyor. Buna biz HAS Parti olarak mecliste karşılık veriyoruz ama tek kişi ile de bir şey yapamıyoruz.
Belediye Başkanına biz acilen Esenler’in 1/5000’lik planlara ihtiyacı var dedik. Çünkü masa başında hazırlanmış 1/5000’lik planlar nedeniyle şuan eğitim alanı olarak ayrılmış alanlara bakıyoruz binalar dolu, sağlık alanına bakıyoruz binalar dolu ve vatandaşlar çok büyük bir mağduriyet içerisinde. Çünkü vatandaş binasını satmaya kalkıyor yeşil alanda görünüyor, dükkânını satmaya kalkıyor sağlık alanında görünüyor; bu nedenle satamıyor. İşte böyle bir Esenler var ortada.
Belediye içi boş davul
Esenler’in hala 1/5000’lik planları yapılmamışken belediye 1/1000’lik planlar ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bu da mevcut Belediye’nin Esenler’de hiç bir şey yapamayacağı anlamına geliyor.
Tamam, televizyon televizyon gezebilirler. Başbakan’dan ve İBB Başkanı’ndan daha çok televizyonlara çıkabilirler ve medyatik yönleri olabilir. Biraz önce kapının önünde hep beraber izlediğimiz halay esnasında çalan bir davul vardı.
O davulun derisini yırtıp içine baktığınız zaman içi boştur. Ama çok güzel ses çıkartır. Maalesef Esenler’de de o kadar çok güzel ses çıkıyor ama şu ana kadar yapılan projeler kesinlikle başarılı olmamıştır.
Biz her zaman güzel yapılan işlerin yanında olacağımızı ilan ettik ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz kimsenin mutsuzluğu üzerine mutluluk kurma peşinde olan bir teşkilat değiliz. Ama yanlışlar karşısında da hiç bir zaman susmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.
İnşallah deprem olmaz
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin raporuna göre olası bir depremde Esenler’in % 60’ı çok ağır hasar görecekmiş. Parantez içerisinde, yerle bir olacak diyor. Ve rakamlarla gece olursa ölü sayısını veriyor, gündüz olursa ölü sayısını veriyor. Tabi ben şuan bu rakamları vererek sizleri korkutmak istemiyorum. Ve diyorum ki, inşallah deprem olmaz. Sözlerimi burada tamamlarken diyorum ki, Esenler’de artık halkın sesinin yükseldiğini herkes görüyor. Ben inanıyorum şuradaki teşkilat ele ele verdikten sonra önümüzdeki dönem Esenler’de birinci parti olacağız”
Bekaroğlu: İstanbul’da muhalefet yok
İlçe Başkanı Kocaman’ın ardından kürsüye davet edilen İstanbul İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, İstanbul’da muhalefetin olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Yaklaşık 1,5 ay önce HAS Parti’nin İl Başkanlığı görevini üstlendim ve şu an İstanbul İl Başkanlığımızdaki eksiklikleri tamamlıyoruz. İlçeler ile ilgili çalışmalarımıza da başladık. Eksik olan ilçelerimizi tamamlıyoruz. Çok kısa bir zamanda HAS Parti’ye yaraşır ve yakışır bir İl Yönetimi, İlçe Yönetimleri oluşturacağız.

Daha sonra İstanbul’da yaşayan 15 milyon insanın derdi ile ilgilenmek için İstanbul’u mercek altına alacağız. İstanbul’un her sokağında, mahallesinde ne oluyor, ne olmuyor bunun envanterini çıkartacağız. Ve en kısa zaman içerisinde de herkese İstanbul’da bir muhalefet olduğunu göstereceğiz.
Türkiye’de şöyle veya böyle bir iktidar var ve icraatlarını yapıyor. Ve seçimde bu icraatları test edilecek. Bu iktidar eleştirilebilir elbette ama herkesin kabul ettiği bir gerçekte Türkiye’de maalesef muhalefetin olmayışıdır. Tabi aynı şekilde İstanbul’da da muhalefet yok. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. İstedikleri yerin imarını değiştiriyorlar. İstedikleri yeşil alanın planlarını değiştirip üzerine kule yapıyorlar.
Sultanahmet minareleri ile yarışacak kuleler kuruyorlar. Buna da hiç kimse bir şey demiyor. O kadar büyük rantlar paylaşıyorlar ki ve bu paylaşmalar bütünü ile ortak yapılıyor. CHP ve AKP Üyeleri bir araya geliyor ve kararları mecliste oy birliği ile çıkarıyorlar. Bugün AKP’linin kararını çıkartıyorlar yarın CHP’nin kararını çıkartıyorlar. Ben size söz veriyorum, gerçekten bunların tozunu atacağız. Muhalefet nasıl yapılır İstanbul’da bu AKP belediyelerine göstereceğiz. Bu sözü size veriyor ve hepinizi saygı ile selamlıyorum”
Prof. Dr. Kurtulmuş: Esenler’in epey bir hizmete ihtiyacı var

HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise Esenler halkının kendisine göstermiş olduğu ilgiye teşekkür ederek başladığı konuşmasında şöyle devam etti;
“Ben genel seçimlerden önce Esenler’e geldiğimde Dörtyol Meydanı inşaat halindeydi, şimdi de inşaat halinde. İnşallah bütün bu inşaatlar bittiğinde daha derin bir şekilde fikir sahibi oluruz. Tabi çevre düzenlemeleri ve cadde düzenlemeleri güzel ama önemli olan bir şehrin en ücra köşesindeki sokakların nasıl olduğudur.
Yani bir belediye hizmetinin nasıl olduğunu görebilmek için en unutulmuş yerleri gidip görmek lazım. Bu şehircilik anlamında Esenler’in epey bir hizmete ihtiyacı var. Bunun yanı sıra sadece Esenler’de değil, kentsel dönüşüm İstanbul’da da yapılması gereken öncelikli işlerden birisidir. Ama bu yapılırken de vatandaşların çıkarları ön plana alınmalıdır. Bu işi ranta çevirmek ise doğru değildir, adil değildir, hakkaniyete de uygun değildir.
Kocaman’ın arkasındayız
Şimdi İlçe Başkanımız Sayın Burhan Bey senelerdir Esenler halkının lehine olacak çalışmaları hiç gözünü kırpmadan sonuna kadar savunuyor. Tabi mecliste tek de kalsa halkın çıkarlarını savunmaya devam etti. Dolayısıyla kendisine açılan mahkemelerde Burhan Bey’i yıldırtamaz. Ve kendisi bildiği şekilde muhalefet yapmaya devam edecek.
Kocaman, muhalefeti de laf olsun, şöhret olsun diye yapmıyor. Esenler’de gördüğü yanlışları dile getiriyor ve halkın faydasına olduğunu gördüğü konularda mücadele ediyor. Biz de her zaman kendisine destek veriyoruz ve bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Ayrıca kendisine mahkeme açılması aleyhine sonuçlanacağı anlamına gelmiyor. Bunun sonucunu da bekleyip göreceğiz.
2012’nin refah içerisinde geçmesini diliyorum
Diğer taraftan biliyorsunuz, yeni bir yıla giriyoruz ve 2011 yılı hem bölgede hem de Türkiye’de çok ciddi sorunların yaşandığı bir yıl oldu. Ve 2012 yılında artık bölgesel bir takım çatışmaların ve savaşların olmamasını temenni ederim.
Hem bölge insanının hem de Türkiye halkının barış, esenlik, özgürlük ve refah içerisinde 2012 yılını geçirmelerini diliyorum. Tabi bu ülkede Hristiyan yurttaşlarımız da vardır ve biz bütün Hristiyan yurttaşlarımızın ve dünyadaki bütün Hristiyanların dini inançlarına saygı duyarız. Nasıl bizim kurban bayramımız, ramazan bayramımız varsa onların da dini bayramları vardır. Dolayısıyla dünyadaki bütün Hristiyanların bu bayramlarını kutlarız” |